Izplatītākie zirgu parazīti – strongilāti

Viens no izplatītākajiem parazītiem, kas mitinās zirgu iekšiņās ir strongilāti. Tie ir salīdzinoši nelieli parazīti (līdz 45 mm gari), kuru oliņas zirgi uzņem no ganību zāles. Nonākot zirga gremošanas traktā, strongilāti uzsāk ceļu uz dažādiem zirga iekšējiem orgāniem, kur paliek līdz laikam, kad gatavi sasniegt dzimumbriedumu. Pieaugušie kāpuri atgriežas zirga gremošanas traktā (resnajās zarnās), kur vairojas. Parazītu oliņas ar zirga fekālijām nonāk ārējā vidē, kur tie sasniedz invadēšanās gatavību un atkal nonāk zirga organismā.

Trīs strongilātu apakšsugas

Strongilāti ir Strongylidae dzimtas nematode un tiem ir trīs sugas:

s. vulgaris (15-20mm),
s. edentantus (20-35mm)
s.equinus (lielākie, 35-45 mm).

Katrai no sugām ir raksturīgs nedaudz citāds attīstības process un atšķiras arī orgāni, kuros kāpurs parazitē.

  1. vulgaris attīstās, ja nokļūst artērijās. Ceļojot tālāk, tas nokļūstot apzarņa artērijās, kur nereti veido trombus. Tādēļ šis parazīts ir spējīgs zirgiem izraisīt tromboemboliskās kolikas, kas ir ļoti nopietna un akūta saslimšana. Parazīta attīstības ciklā, tas tālāk tiek pasīvi ienests zarnu sienā (kur parazitē 3-4 ned.) līdz iznāk zarnu lūmenā un, sasniedzis dzimumgatavību, vairojas. Parazīta oliņas ar zirga fekālijām nonāk ārējā vidē un kopā ar zāli (vai ūdeni) nonāk savā jaunajā saimniekā.
  2. edentantus cauri zarnu sienai ceļo līdz serozajam apvalkam, cauri nabas, neīsto ribu un mazā iegurņa rajonam līdz iestrēgst taukaudos (5 -6 mēn.). Lai vairotos, parazīts atgriežas atpakaļ resnajā zarnā, kur uzkrājas mezgliņos (1 mēnesi) un tālāk nonāk zarnu lūmenā, kur vēlāk arī izdala savas oliņas un aizsāk parazītu dzīves ciklu no jauna. Šai strongilātu sugai ir raksturīgs garāks attīstības cikls, kur parazīts vairākus mēnešus zirga organismā aug un attīstās, bet vēl nav identificējams – jo neizdala oliņas, kuras varētu atrast, ja izmeklētu fekāliju paraugu.
  3. equinus kāpuri toties parazitē aizkuņģa dziedzerī (6-7 mēn.) līdz nonāk zarnu lūmenā, kur sasniedz dzimumgatavību un vairojas.

Strongilātu nodarītais kaitējums

Endoparazītiem (tiem, kas mājo organisma iekšienē) ir raksturīgi četri kaitnieciskās iedarbības veidi:

1) mehāniskie bojājumi –  parazīti ar saviem piesūcekņiem bojā orgānu sieniņas, kā arī – lielas invāzijas gadījumā, spēj mehāniski nospiest iekšējo orgānu daļas vai, piemēram, traucēt zarnu caurejamību;

2) trofiskais kaitējums – strongilāti barojas ar zirga asinīm, attiecīgi patērējot resursu, kas nepieciešams pašam organismam. Tas īpaši ietekmē, ja invāzija ir liela un vienlaicīgi organismā attīstās liels parazītu skaits;

3) toksiskā iedarbība – strongilāti savas dzīves laikā “ražo” dažādus toksīnus, jeb zirga organismam svešas olbaltumvielas – atliekas, kas rodas parazīta gremošanas sistēmā, kā arī pašu parazītu ķermenīši pēc to bojāejas u.c.,

4) inokulārā iedarbība – strongilāta kāpurs, ceļojot no zarnām uz savu attīstības vietu un pēc tam atpakaļ uz resno zarnu, caururbj orgānu sieniņas un uz sava ķermeņa ienes citu orgānu mikrovidi.

Profilakse

Galvenais uzsvars strongilozes profilaksei ir barošanas higiēna – savākt zirgu fekālijas no pastaigu aplokiem un ganībām, jo tieši tur dzīvnieki visbiežāk inficējas. Savāktās fekālijas ieteicams kompostēt, jo izdarot to pareizi, temperatūra mēslu kaudzē var sasniegt pat 80 grādus, kuros parazītu oliņas iet bojā. Šādu kompostu vēlāk ir iespējams izmantot arī kā ganību mēslojumu. Svarīgi, lai izēdināmo sienu zirgi nevarētu samīcīt ar kājām un izbradāt, īpaši rudens un pavasara periodos, jo aplokā izlikts siens ātri sajaucās ar dubļiem un fekālijām, kas ir lielisks veids, kā zirgiem uzņemt strongilātu oliņas.

Profilaksei ieteicams zirgus regulāri izmeklēt, pārbaudot vai fekāliju paraugos nav parazītu oliņas. Šo procesu var veikt veterinārārsts vai atsevišķas laboratorijas piedāvā to kā pakalpojumu. Izmeklējums palīdzēs saprast, kādi parazīti ir konkrētajam zirgam un attiecīgi piemeklēt attārpošanas medikamentus (jo dažādām parazītu sugām ir dažādi attārpošanas līdzekļi) un saprast tālāko attārpošanas grafiku.

Taču jāņem vērā, ka strongilātu attīstības pirmajā (kāpura) posmā tie neizdala oliņas, attiecīgi fekālijās tās nevar ieraudzīt un identificēt. Lai iespējami precīzāk atainotu situāciju, fekāliju paraugi ir jāievāc pēc noteikta protokola, kuru saskaņo ar veterinārārstu.

Pat ja ganības tiek rūpīgi koptas un ievērota barošanas higiēna, ganāmpulkā ienākot jaunam zirgam, pastāv liela iespēja, ka tas var ievest arī strongilātus. Tāpēc dažādos avotos tiek ieteikts ieviest “karantīnu” un pirmās dienas jauno zirgu turēt atsevišķi, kā arī veikt profilaktisko attārpošanu.

Liela daļa zirgu īpašnieku zirgu attārpošanu veic regulāri. Taču ļoti būtiski ir neizmantot ilgstoši medikamentus ar vienu un to pašu aktīvo vielu, jo parazītiem var rasties rezistence (izturība) un attārpošanas līdzeklis var nebūt efektīvs. Par piemērotāko grafiku un medikamentiem vislabāk konsultēties ar pieredzējušu veterinārārstu.

 

Izmantotie avoti:

Strongylosis

Strongyloides sp in Horses  

Attēls 1

Attēls 2

Attēls 3

Atpakaļ

1 komentārs

  • admin

    Zirgam.lv Ar jautājumiem par zirgu parazītiem Zirgam.lv iesaka vērsties pie lieliskās Gitas Alksnes. Gita ir zirgu veterinārārste un specializējusies parazitoloģijā.

    10. marts, 2020 @ 21.30

Komentējiet

Zirgam.lv
Draugiem.lv pase