Kristīne Pīra: acu problēmas ignorēt nedrīkst!

“Jāatzīst, ka arī Latvijā zirgu īpašnieki arvien vairāk pievērš uzmanību acu slimībām zirgiem, “ stāsta zirgu veterinārārste, oftalmoloģe Kristīne Pīra, kas jau vairākus gadus specializējas tieši zirgu acu slimību ārstēšanā.

Kāpēc izvēlējies ārstēt tieši zirgus?

Bērnībā dzīvoju laukos un mums saimniecībā bija gan govis, gan zirgi. Tētis bija veterinārārsts kolhozā, tāpēc, iespējams, likumsakarīgi aizgāju studēt veterinārmedicīnu. Mani interesēja medicīna. Jau sākot studēt es zināju pavisam noteikti, ka suņus un kaķus neārstēšu.

Pagrieziena punktu manā izvēlē izdarīja veterinārārsts un kolēģis Juris Tolpežņikovs. Mācoties 5. kursā fakultātes dekāns Gunārs Pētersons bija licis pasniedzējam Jurim Tolpežņikovam atrast divus studentus, kas piedalītos Erasmus apmaiņas programmā Helsinku Universitātes Zirgu klīnikā uz trīs vasaras mēnešiem. Piedāvājums šķita interesants, bet trīs mēneši šķita par traku. Nolēmām ar kursa biedreni aiziet pie pasniedzēja apvaicāties vai varam braukt uz diviem mēnešiem. Tikko iegājām zirgu klīnikā, tā Juris Tolpežņikovs uzreiz saka: ‘’Ā, jūs tās meitenes, kas brauks uz Helsinkiem! Tūlīt pierakstīšu.‘’ Mēģinājām ko bilst, bet tas nekur neatbalsojās un ar dīvaini divējādām sajūtām atgriezāmies kopmītnēs. Aizbraucot biju izbrīnīta par visu – klīnikas lielumu, medicīnisko aprūpi. Redzētais Helsinkos mani tā fascinēja, ka sapratu – nākotnē vēlos strādāt tikai ar zirgiem. Te nu jāsaka paldies kolēģim Jurim Tolpežņikovam, jo nevienu dienu neesmu nožēlojusi, ka ārstēju tieši zirgus.

Acu slimībām sāku pievērsties pirms vairākiem gadiem. Kaut gan jau esot Helsinku Universitātē un pēc tam, strādājot par internu privātā zirgu klīnikā ‘’Huvinkaan Hevossairaala’’ Somijā, manī radās pastiprināta interese tieši par acīm. Tur es ieguvu pamata zināšanas, kas daudzās reizēs ļāva ātri un efektīvi sniegt palīdzību acu slimību gadījumā jau strādājot Latvijā. Katru gadu apmeklēju visus Eiropā pieejamos oftalmoloģijas kursus zirgiem, kur apgūstam gan teorētiskās, gan praktiskās zināšanas, piedaloties praktiskajās nodarbībās mācību staļļos un klīnikās. Šādos kursos iepazinos tuvāk ar pasniedzēju un speciālistu oftalmoloģijā DVM, DACVO Catherine Nunnery no ASV. Radās abpusējas simpātijas, kā rezultātā 2017. gadā devos uz ASV, Merilindas štatu, kur mēnesi pavadīju Catherine Nunnery oftalmoloģijas ambulatorajā praksē. Tas bija ļoti interesants un piesātināts laiks. Katru dienu ārstējām slimas zirgu acis, redzēju un piedzīvoju daudz interesantu klīnisko gadījumu, terapiju daudzveidību un citas nianses. Pārsteidza, cik daudz var izdarīt stallī uz vietas. Piemēram intravitreālās injekcijas, radzenes virsējā slāņa keratektomijas, trešā plaksta operācijas, ļaundabīgo audzēju likvidāciju uz plakstiņiem utt. Tā nu es turpinu specializēties joprojām, ir jau plāni nākamajam gadam. Esmu arī International Equine Ophtalmology Consortium biedrs, kas paver iespējas saņemt aktuālāko informāciju acu patoloģijās un to ārstēšanā zirgiem.

Kam vajadzētu pievērst uzmanību saistībā ar acīm zirgiem?

Parasti tās ir ļoti redzamas lietas, kuras nekad nedrīkstētu ignorēt. Vispirms pēkšņa stipra asarošana vai citādi izdalījumi no acīm. Pievērti vai pilnīgi aizvērti, piepampuši acu plakstiņi. Traumas acs un plakstu apvidū. Šīs ir lietas, kurām ir nepieciešama veterinārārsta vizīte 24 – 48h laikā. Acu problēmas var samilzt neticamā ātrumā kā rezultātā zirgs var kļūt akls, vai pat atsevišķos, ļoti sliktos gadījumos nākas aci pat izņemt. Ja acs tiek laicīgi un veiksmīgi ārstēta, tad vairums gadījumu prognozes ir labas. Ja kaut kas no iepriekš minētā tiek novērots, kamēr gaidāt veterinārārstu, kurš specializējies acu slimībās zirgiem, tad ieteicams ir zirgu ievest tumšā boksā vai vismaz aizklāt logus. Protams, jāievēro miera periods. Nekādi treniņi un izjādes. Ja ir milzīga acu plakstu tūska, traumas, tad var uzlikt aukstā ūdenī izmērcētu dvieli, to ik pa laikam nomainot. Visbiežākā kļūda, ko novēroju savā praksē ir, ka akūtu saslimšanu gadījumā dzīvnieka īpašnieki paši mēģina risināt problēmu. Nereti tas beidzas ar hroniskām acs problēmām, tāpēc lai saglabātu redzi, var nākties lietot acu pilienus visu zirga atlikušo mūžu.

Noderīgas esot sejas maskas zirgiem?

Jā, pie vairums acu saslimšanām ļoti noderīgas ir sejas vai mušu maskas, kuru lietošana ietilpst jau ārstēšanas plānā vai kā preventīvs pasākums, lai pasargātu acis no intensīvas saules gaismas, insektiem, putekļiem un citiem ārējās vides faktoriem, kas var kairināt acis un izraisīt tālākas problēmas. Ir sejas maskas, kas samazina ultravioleto starojumu, kas ir īpaši svarīgi gaišas krāsas

zirgiem, zirgiem, kuriem ir bezpigmenta acu plakstiņi, kā arī tiem zirgiem, kuriem ir kādas radzenes slimības vai jaunveidojumi acs apvidū vai uz plakstiem. Sejas maskas ir ļoti dažādas, nereti pat nākas nopirkt vairākas, lai atrastu piemērotāko. Ļoti svarīgi, lai tā nav par mazu, lai kaut kur nespiež, nerīvē, jo tad šī lieta var pat veicināt pastiprinātu galvas vai acs apvidus berzēšanu un radīt nevajadzīgas problēmas. Ir zirgi, kas ir ļoti kategoriski pret sejas maskām, bet tas ir ļoti reti. Mani priecēja un izbrīnīja, cik zirgu īpašnieki ASV nopietni uztver acu veselību. To apstiprināja fakts, ka gandrīz katrā stallī pie katra boksa karājas vismaz viena vai divas maskas, kuras bija sadalītas “dienas” un “nakts” sejas maskās.

 

Jāatzīst, ka arī Latvijā zirgu īpašnieki arvien vairāk pievērš uzmanību acs slimībām zirgiem. Nereti gan acu slimības ir smagā hroniskā formā, tad vislielāko gandarījumu rodu no tā, ka izdodas ne tikai saglabāt aci, bet arī redzi.

Rakstu sagatavoja Augusta stallis

Atpakaļ

4 komentāri

  • Valda Buka

    Valda Buka Paldies par redzes ārstēšanu manam zirgam.

    20. maijs, 2019 @ 13.50
  • Inga

    Inga Paldies par manas Divas aci:)))

    20. maijs, 2019 @ 23.29
  • Valdis

    Valdis Liels paldies Kristīnei par manu zirgu ārstēšanu. Ne tikai veiksmīgi izglābtu aci, bet arī zobu vīlēšanu, ultrasonogrāfijām, sēklošanu, apzīmēšanu un citiem darbiem. Tiešām lieliska vetārtse!

    19. jūnijs, 2019 @ 17.37
  • Līva

    Līva Krstīne ir brīnumdare! Ar vienu blokādi izārstēja actiņu, kuru gandrīz divus mēnešus ārstējām ar pilieniem. Gudra vetārste, vērtīgi ieteikumi. Esam ļoti pateicīgi, jo Kristīne atbrauca uz stalli Ziemassvētku laikā.

    25. janvāris, 2020 @ 16.22

Komentējiet

Zirgam.lv
Draugiem.lv pase