Braukšanas sporta sacensības Olustverē

Pajūgu braukšanas sporta IV posma sacensības Olustverē bija noslēdzošās Igaunijas Jāšanas sporta federācijas kausa izcīņas sacīkstes šajā sezonā, kur sportisti kopvērtējuma punktus kausa izcīņai krāja kopš pirmajām sacensībām maijā.

Sacensības notika Olustevres muižas kompleksā, kur tagad atrodas lauksaimniecības tehnikums, kurā profesiju apgūst pavāri, lauku apsaimniekotāji, mehanizatori. Lai sīkāk pastāstītu par sacensībām, vispirms ir jāapraksta vieta, kur šīs sacensības notika. Olustveres muiža ir viena no vislabāk saglabātajām muižām Igaunijā līdz mūsdienām. Pirmo reizi tā arhīva materiālos minēta 1424. gadā.

Muižas plašā teritorija norobežota ar akmens mūra sienu aiz kura plešas daudzveidīgu skujkoku un lapu koku parks. Pēc koku stumbru apkārtmēra var spriest, ka liela daļa no parka stādīta muižas celšanas laikā ( 18.-20. gs). Šis parks ir īsts ‘’saldais ēdiens’’ īstiem dabas skaistuma meklētājiem. Pati muiža ir piederējusi Fazernu dzimtai, kas tai vairāk kalpojusi kā vasaras rezidence. Kad muižā dzīve ritējusi kā tālajos senajos laikos, tad tajā darbojusies vilnas apstrāde, pienotava ( muižas laikā tur tikusi uzcelta pēc tā laika moderna un plaša govju kūts), spirta brūzis( mūsdienās tur ierīkota keramikas un stikla darbnīca),smēde, liels zirgu stallis ar vērienīgu iekšpagalmu. Kopš 1920.gada muižas kompleksā atrodas lauksaimniecības skola. No 1941.-1943.gadam tur darbojusies lauksaimniecības augstskola. Tagad teritoriju apsaimnieko Olustveres lauksaimniecības tehnikums, kam pieder 600 ha lauksaimnieciski apstrādājamās zemes. Pašā muižas galvenajā ēkā šodien atrodas tūrisma informācijas centrs. Īpašas ievērības cienīga ir igauņu koktēlnieka Voldemāra Luhas rokām kokā griezto darbu ekspozīcija. Viņa darbos galvenā tēma ir ‘’zirgs’’, kurš attēlots kā galvenais palīgs Igaunijas lauku cilvēku ikdienas veicamajos darbos, gan pilsētas darbos. Nedaudz skarta ir arī sporta tēma.

26.septembrī Olustveres lauksaimniecības tehnikums sadarbībā ar vairākiem lauksaimniecības tehnikas dīleriem rīkoja aršanas sacensības tehnikumu audzēkņiem. Šajās sacensībās tika pārstāvētas vairākas valstis, tostarp arī Latvija. Pajūgu braucēju aprindās vairāk zināms Igaunijas sportistes Pille Riin –Reinaus vārds, kura šoreiz piedalījās aršanas sacensībās. Bez aršanas sacensībām, kuras arī beidzās līdz ar krēslas iestāšanos, bija vērojami plaši lauksaimniecības tehnikas un traktoru paraugdemonstrējumi, mājās gatavotu pārtikas izstrādājumu tirdziņš ( marinētas sēnes, dārzeņi, kūpinājumi, mājas vīni) , rokdarbu tirdziņš. Bērniem tika sagādāts īsts prieks – dauzīšanās pa salmu ruļļiem. Pēdējos vecāki gan pierunāja doties mājup līdz ar zirgu sacensību beigām – ap plkst. 19.00.

Pajūgu braukšanas sportā 2015.gada sezonas laikā Igaunijā šīs bija sacensības ar vislielāko dalībnieku skaitu – 23 ekipāžas! Sacensības notika trīs klasēs – 1.klase ( FEI 7A shēma; konusi +30 cm; maratons 7500 m ar 4 šķēršļiem), 2.klase ( Igaunijas 2012B shēma; konusi + 40 cm; maratons 3000m ar 2 šķēršļiem), 3.klase – kombinētais maratons ar vienu maratona šķērsli.

Pirmajā klasē no Latvijas startēja Dace stūre ar zirgu Solēra, Dzintra Blūma ar divjūgu Ricca un Ragaca, un Zane Krūmiņa ar Lukass Portmors B, otrajā klasē Anita Tašiņa ar Fortūnu, Zigmunds Tašiņš ar Sultānu, Aiga Ozoliņa ar palīgu Olgu Gaičonoku ar poniju Mimī , bet trešajā klasē līdzās trim Igaunijas braucējiem bija Sniedze Vīksniņa ar pašas audzēto un trenēto Hori un Noels Āboltiņš ar sacensību pieredzējušo zirgaudzētavas ‘’Kocēni’’ Hipiju.

Sacensības sākās plkst. 10.00, bet pēdējais dalībnieks maratona distancē devās plkst. 18.50. Šajās vienas dienas sacensībās notika visas trīs disciplīnas, kas no galvenā tiesneša Marko Villemsona prasīja parādīt gan prasmīgi izveidot starta kārtību, lai sacensības noritētu bez liekām pauzēm, gan arī iejusties sacensību komentētāja lomā maratona laikā un aktīvi sekot katras ekipāžas gaitām distancē.

Pēc kopvērtējuma rezultātiem Latvijas braucējiem sacīkstes beidzās šādi: 1.klase – Dzintra Blūma un palīgi Renāte un Andris Spriģi ar zirgiem Ricca un Ragacca – 7.vieta (147.63), Zane Krūmiņa ar palīgiem Megiju Sargsjani un Eduardu Krūmiņu un zirgu Lukass Portmors B ierindojās 8.vietā (157.06), Dace Stūre ar palīgiem Noelu Āboltiņu un Kārli Stūri ar zirgu Solēra izslēgti.

2.klase (Atvērtā) – Anita Tašiņa ar palīgu Zigmundu Tašiņu un Fortūnu izcīnīja godalgoto 3.vietu (94.29), Aiga Ozoliņa ar palīgu Olgu Gaičonoku un Mimī ierindojās 4.vietā (94.62), Zigmunds Tašiņš ar palīgu Anitu Tašiņu un Sultānu ierindojās 6.vietā (99.88).

3.klasē ( Atvērtā ar vienu disciplīnu) Sniedze Vīksniņa ar palīgu Jāni Robinu un Hori izcīnīja 2.vietu (3 s.p., laiks 122.31) , Noels Āboltiņš ar palīgu Daci Stūri un Hipiju ierindojās 5.vietā (15 s.p., laiks 122.50).

Rezultātus meklējiet šeit!

Informācija: Biedrība “Zelta rati”

Atpakaļ

Komentējiet

Zirgam.lv
Draugiem.lv pase