Jātnieka un zirga novērtējums iesildes laukumā

Zirgam draudzīga, aizdomīga vai nehumāna iesilde?

Vācijas Jāšanas sporta federācija sadarbībā ar vetārstiem, tiesnešiem, jātniekiem, treneriem un sporta zinātniekiem izstrādājusi kritēriju kopumu un aprakstu, lai palīdzētu noteikt, kur beidzas zirgam draudzīgas iesildes metodes, un kādi jāšanas veidi vairs nav pieņemami un prasa iejaukties no malas. Šis kritēriju kopums ir īpaši noderīgs sacensību stjuartiem.

Priekšvārds

Zirga un cilvēka kopīgā sadzīve nepārtraukti attīstās, un šī procesa mērķis ir pēc iespējas nodrošināt bezkonfliktu sadarbību. Šo mērķi ne vienmēr izdodas īstenot jebkurā brīdī un dzīves situācijā. Šajā kritēriju katalogā ir sakārtotas dažādas zirga un cilvēka sadzīves situācijas un ainas, lai varētu sadarbību, kā arī pretrunas zirga un cilvēka starpā novērtēt pozitīvā (=zirgam draudzīgā) un negatīvā (=zirgam nedraudzīgā) spektrā.

Īpaši situācijās, kas svārstās uz robežas starp zirgam draudzīgu un vairs ne tik draudzīgu jātnieka iedarbību iesildes laukumā ir nepieciešamas tiesnešu zināšanas un pieredze, lai atbildīgi rīkotos un iejauktos, kad vajadzīgs!

Tabulā kritēriji ir attēloti 3 kolonnās:

  • Zirgam draudzīgi: nav nepieciešama iejaukšanās!

Te tiek aprakstīta zirgam draudzīga iedarbība.

  • Aizdomīgi: jākontrolē!

Tiesnesim ir jāieskatās uzmanīgāk. Var būt komunikācijas problēmas, nepareizi dotas komandas utt., tomēr var būt arī situācija, kad šādas pazīmes, ņemot vērā zirga un jātnieka kopējo iespaidu, ir pieņemamas un pamatotas.

  • Zirgam nedraudzīgi: nepieciešama tūlītēja iejaukšanās!

Ir jāvēršas pret jātnieku – konstatēti fakti, apstākļi vai izturēšanās, kas var novest pie brīdinājuma vai izslēgšanas.

Vidējā kolonna „Aizdomīgi” ir t.s. pelēkā zona, kas ir saistīta ar ikdienišķām zirga un/vai jātnieka neatbilstībām.

Tālākajā procesā ir intensīvi jānovēro un jākontrolē, lai izlemtu:

–        vai šāda izturēšanās dotajos apstākļos ir vēl pieņemama;

–        atkal uzlabojas un kļūst zirgam draudzīga, vai;

–        kļūst skaidri zirgam nedraudzīga.

Protams, sazinoties un vēršoties pie konkrētā jātnieka, ir jāievēro nepieciešamais un atbilstošais takts un iejūtība.

Atkarībā no situācijas, komunikācija ar jātnieku var izpausties kā:

–        pamācošs un abām pusēm izskaidrojošs process vai

–        jau brīdinoša darbība.

Ja iespējams, var sazināties arī ar dotā jātnieka treneri.

 

Zirga un jātnieka novērojumi

Norādījumi tiesnešiem un stjuartiem sportistu novērtēšanai iesildes laukumā

Lejupielādēt rakstu pdf formātā

http://www.fnverlag.de/ materiālu sagatavoja Sigita Eitcena

Foto atsauce

Atpakaļ

8 komentāri

  • madara

    madara oho! es tā naivi pajautāšu- vai ir kas tāds, kas liedz šādu vērtējumu ieviest Latvijas mačos? arī tajos- nelielajos? tas nav sarkastisks, vai pārmetošs jautājums- vienkārši vēlos zināt:)

    9. maijs, 2014 @ 12.22
    • Dagnija

      Dagnija » madara Pievienojos raksta autorei un Madarai un uzskatu, ka arī Latvijā tas ir jāievieš. Es domāju, ka nav objektīvu iemeslu, kas neļautu šādu vērtēšanu un uzraudzīšanu ieviest Latvijā, ir tikai dažādi iesīkstējuši paradumi: rīkot veterināro apskati tikai vienreiz gadā, kad notiek FEI World Dressage Challenge; stjuartu neesamība iesildē; "draugu būšana" un "deguna nebāzšana svešās lietās". Varu runāt tikai par iejādes sacensībām, jo esmu tajās piedalījusies.

      9. maijs, 2014 @ 16.10
  • Kukainis

    Kukainis Jāpiekrīt, ka ja šie kritēriji tiktu ieviesti arī šeit, bez atkāpēm "pa draugam" un tamlīdzīgi, tas noteikti uzlabotu pašreizējo (nebūt ne labo, šajā ziņā) situāciju un liktu daudziem apdomāties! Protams, līdz tam vēl kur augt un augt.. Tikai uz priekšu! :)

    9. maijs, 2014 @ 17.04
  • Pokemon

    Pokemon Diemžēl Latvija ir pārāk maza: sacensību tiesneši uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi, stjuarti vel mazāk, un arī tie dalībnieki kas regulāri startē ir maz. Zinot zirdzinieku tautu bez " pa draugam" vai "šitas man nepatik " neiztikt. Gribetos gan redzēt kurš būs tas drosminieks, kas "lielajiem jajejiem" aizrādīs. Atbildigie maksimums, ko var ir aizradit amatierim par šporām vai stulmiem... diemžēl. PS. Es katrā ziņā atblastu zirgam draudzīgas trenniņu metodes, tikai kautkā ļoti šaubos ka šī sistēma ir spējīga iedzīvoties mūsu valstī!

    9. maijs, 2014 @ 18.46
  • FB_1845746699

    Evita Baradovska Nav tā, ka nemaz un nekas netiek darīts. Tiek, bet par maz. Nezinu kapēc, bet mūsu sacensību stjuarti tiek nodarbināti, kā parastie iekšā- 'ārā laidēji. Lai kontrolētu laukumā notiekošo, fiziski nepietiek ne laika, ne iespēju. Es aizrādu arī "lielajiem jātniekiem", mierīgi, ļaunā neņem, vai nu ņem, bet klusē. Eju pie tiesnešiem, droši pasaku ka tā ir nepareizi un tā nedrīkst. Dažreiz griež zobus, bet man skaļa balss un pārliecība, ka klusēt nevajag. Nevienam.

    9. maijs, 2014 @ 20.58
    • madara

      madara » Evita Baradovska malacis:) varbūt ar to arī jasāk- vien janoformē tevi kā oficiālu šādu "rējēju" -tas pozitīvā nozīmē:) un domāju, ka gan amatieriem, gan "lielajiem" ir vērts norādīt- ja zinās, ka šāda sistēma ir- no sākuma lai griež zobus, ar laikupieņems kā normu- ka jau viss, ne tikai Latvijā, bet it visur kur ir cilvēki un ir pārmaiņas:) man nav ne mazākās nojausmas, kur ar šiem priekšlikumiem jāvēršas, lai tas aiziet oficiāli- esmu sava mauriņpļāvēja barotājs un mežiņa jājējs:D - bet gan jau sporta aprindās esošie var ko tādu pacelt? un vai tiešām nav iespējams atrast līdzekļus, lai šim "rējējam" attiecīgi samaksātu? no starta naudām un sponsoriem? izglītojiet mani:D kāda ir tā situācija?

      9. maijs, 2014 @ 21.48
  • FB_1845746699

    Evita Baradovska Man jau sen ir "rējēja", tribīņu speciālista un visurlien statuss :D Oficiāli tam būtu jādarbojas jau šobrīd, jo spēkā mums ir FEI noteikumi, kuri diezgan strikti regulē zirga labklājību sacensību laikā un norises vietā.

    9. maijs, 2014 @ 22.36

Komentējiet

Zirgam.lv
Draugiem.lv pase