„Laimīgais sportists” jeb cik „asiņains” ir jāšanas sports?

Dānijas iejādes čempions un Olimpiskais bronzas medaļnieks Andreass Helgstrands nesen nonācis mediju krustugunīs pēc tam, kad interneta portāls Epona.tv publicēja bildes, kurās Helgstrands redzams, jājam savu pašlaik labāko zirgu Akeem Foldager atvērto durvju dienas pasākumā 2014. gada 12. aprīlī.

Akeem Foldager demonstrācijas laikā 
Foto © Epona.tv

Zirgu labklājību aizstāvošais portāls Epona.tv publicēja fotogrāfijas, kurās redzams, ka Akeem Foldager tiek jāts ar laužņa iemauktiem un Bošēra trenzi, demonstrējot atvērtu muti un zilu mēli. Uz zirga labajiem sāniem bija skaidri redzamas piešu atstātās pēdas. Atvērto durvju dienas pasākums tika raidīts tiešraidē internetā, un video ar Andreasa priekšnesumu ir redzams šajā saitē.

Epona rakstīja savā mājas lapā: „Vai atceraties zirgu Akeem Foldager, kas pagājušā gada Eiropas Čempionāta laikā Dānijas pilsētā Herningā bija tik ļoti „jāšporo”, lai zirgs ietu uz priekšu? To pašu zirgu, kura medikamentu lietošana elpošanas slimības ārstēšanai tika pārtraukta dopinga apsvērumu dēļ tikai tāpēc, lai zirgs varētu piedalīties sacensībās, lai gan faktiski zirgs bija slims? Nu, viņš ir atgriezies uzmanības centrā, pagājušajā nedēļā uzstājoties demonstrācijā Helgstranda stallī. Neuztraucieties par zilo mēli vai piešu pēdām! Vadošie Dānijas Jāšanas sporta federācijas pārstāvji bija klāt, lai nodrošinātu, ka zirgiem netika nodarīts pāri”.

Aktuālās fotogrāfijas izraisīja starptautisku mediju skandālu, uz kuru Dānijas Jāšanas sporta federācija reaģēja, nosūtot veterinārārstu Peteru Basku uz Helgstranda stalli pārbaudīt zirga veselību. 19.04.2014. publicētā preses relīzē Federācija paziņoja, ka Basks ir konstatējis „vienu virspusēju, sausu ieplaisājumu, bez jebkādas audu reakcijas un sāpīgumu uz tausti”. Basks arī apgalvoja, ka nav konstatējis nekādas novirzes no normas uz zirga sāniem, izņemot nelielu, cistai viedīgu kunkuli; Helgstrands izskaidroja, ka jebkādas apmatojuma krāsas izmaiņas, kas redzamas fotogrāfijās, izraisīja zirga spalvas skuvums.

Akeem labais sāns: piešu pēdas vai krāsas izmaiņas skūšanas rezultātā?

Preses relīzē tāpat arī norādīts, ka „mutes dobuma audu zilā krāsa un izvairīšanās no spiediena mutes labajā pusē skaidri norāda uz nepareizu ekipējuma lietošanu vai nepareizu iedarbību. Dānijas Jāšanas sporta federācija ir skaidri norādījusi Andreasam Helgstrandam, ka veids, kādā viņš lietojis laužņa iemauktus, ir pilnībā nepieņemams un neatbilst mūsu ētiskajiem principiem. Helgstrands to atzīst un ir piekritis pēc vetārsta ieteikumiem ļaut zirgam atkopties no treniņiem, līdz mutes labajā pusē vairs nebūs sāpīguma pazīmju.” Jāmin, ka vēlāk Helgstrands pie zilās mutes vainoja nevis savu jāšanas veidu, bet gan par stingru pievilktu laužņa ķēdīti, un nez kāpēc vērsās pie laužņa ražotāja pēc ieteikumiem.

Reaģējot uz šo pretrunīgo gadījumu, viens no Helgstranda galvenajiem sponsoriem – dāņu zirgu barības ražotājs Equsana ir atsaucis savu sponsorēšanas līgumu ar jātnieku. Īsi pēc tam arī slavenais zirglietu ražotājs Passier, kas sponsorēja Helgstrandu, apturēja savu līgumu, paziņojot, ka ir šokā par treniņu metodēm, kuras Helgstrandam tiek pārmestas daudzos medijos un kuras neatbilst Passier uzņēmuma filozofijai un principiem. Passier apgalvoja, ka zirgu labklājība viņiem ir pirmajā vietā un viņi atbalsta tikai tādus jātniekus, kas ievēro zirgu labklājības ētiskos pamatprincipus.

Atsaucoties uz Epona.tv minēto gadījumu EČ laikā 2013. gadā, video no iesildes ir redzams šeit. Tika uzskatīts, ka zirgs tolaik cieta no elpošanas kaites, kuru pēc jātnieka teiktā, izraisa alerģija uz bērzu ziedputekšņiem, lai gan sacensības notika Augustā, kad bērzi vairs nezied. Epona.tv bloga ieraksts par šo gadījumu ir atrodams sekojošajā saitē. Tas nav pirmais gadījums, kad Helgstrands ir izcēlies sliktā nozīmē – 2012. gada Dānijas Jaunzirgu čempionātā viņa jātajam un PSI izsolē iegādātajam ērzelim Sir Caramello bija asiņaini sāni, kādēļ zirgs tika noņemts no starta. Viena no Helgstranda staļļa jātnieka attēli no iesildes Dānijas čempionāta laikā 2013. gadā, kas redzami portālā Eurodressage.com, izraisīja negatīvu reakciju starptautiskajos medijos.

Lai kā negribētos domāt, ka ar šādiem grēkiem slimo tikai „lielais sports” kaut kur citur pasaulē, diemžēl šādi vairāk vai mazāk aizdomīgi un pretrunīgi vērtējami gadījumi, kas rosina šaubas par zirgu labklājības principu ievērošanu treniņos, ir vērojami arī Latvijā, kā to atgādināja nesen vietējās sacensībās novērotās ainas. Atšķirība ir tikai tajā, ka pasaulē allaž atrodas gana daudz cilvēku, kas nebaidās skaidri pateikt, ka tas nav pieņemami, kamēr Latvijā šķiet, ka visi visu redz, bet solidāri klusē. Pat, ja sportistam ir savi apsvērumi, kādēļ viņš ir gatavs riskēt plašākai publikai parādīt zirgu, kuram var novērot šķietami nehumānas iedarbības pazīmes, tad ne jau medijiem, bet gan sacensību tiesnešiem saskaņā ar FEI noteikumiem ir pienākums pārliecināties, kas ir izraisījis šādas pazīmes un vai tiešām nav pamats iejaukties ar disciplināriem paņēmieniem. Daudzi noteikti vēl atceras gadījumu pirms pāris gadiem, kad starta laikā Olimpiskās medaļnieces Adelindes Kornelisenas zirgs Parzival sāka asiņot mutē, un tiesneši nekavējoties pārtrauca viņas startu un izslēdza sportisti. Ir saprotams, ka zirgs var nejauši iekost mēlē, var nejauši noberzties spalva uz sāniem no netīriem zābakiem, bet šīs nejaušības nevar kalpot par aizsegu gadījumiem, kad tiešām tiek pielietotas nehumānas, FEI Ētikas kodeksu pārkāpjošas metodes zirgu treniņos, un šie gadījumi ir pelnījuši vismaz nosodījumu, ja ne vairāk. Mums visiem kā jātniekiem un zirgmīļiem ir morāls pienākums rūpēties ne tikai par savu, bet arī blakus esošo zirgu labklājību un izteikt nosodījumu un aizrādījumus, ja redzam nehumāno apiešanos ar zirgu ne tikai sacensībās, bet arī „mājās”. Kā savulaik teicis viens no ASV prezidentiem Ronalds Reigans: „Mēs nevaram palīdzēt visiem, bet ikviens var palīdzēt kādam”.

Rakstu sagatavoja Sigita Eitcena pēc St-Georg.de, Eurodressage.com, Epona.tv materiāliem.

Atpakaļ

16 komentāri

  • aizdomīgi

    aizdomīgi diezgan skarbi patiess raksts. paldies zirgam.lv diezgan aizdomīgi, ka neviens nesteidzas komentēt- parasti nekomentē, ja nav saistoši vai interesanti vai aktuāli... vai arī, ja skarts kāds "akmens manā dārziņā" temats.

    3. maijs, 2014 @ 20.20
    • M

      M » aizdomīgi Ko mums tur komentēt? Helgstrands, atšķirībā no daudziem pīļu dīķa Bošē, vismaz ir izdabūjis no vairāk nekā viena zirga vienkārši neticamas kustības, kas liek domāt - kā, pie vella, tas ir iespējams!? Tālākais ir tiesnešu jautājums - vai zirdzis, kas piafē ar pakaļkājām iet pusmetru priekšā degunam un vienlaikus tās pacēlis metra augstumā, ir desmit vai četrus punktus vērts. Ja punktu ir desmit un iejāde ir sports, tad zirgiem būs zilas mēles.

      4. maijs, 2014 @ 14.05
    • Agrita

      Agrita » aizdomīgi Es varbūt kaut ko pārpratu M. rakstītajā, bet vai tātad ir jāsaprot, ka labas atzīmes un izteiksmīgas kāju kustības ir zirga diskomforta un sāpju vērtas? Tas tātad kādam šķiet normāli, ka zirgam ir zila mēle, galvenais, lai kājas smuki kustās un tiesnešiem patīk?

      4. maijs, 2014 @ 19.43
    • Alba

      Alba » aizdomīgi Lai runātu par kaut kādu zirga komfortu, veselību un nesāpīgumu lielajā sporta gaļasmašīnā, ir jābūt vai nu liekulim, vai, piedodiet, galīgai blondīnei. Kā panākt, lai i vilks paēdis, i kaza dzīva, vēl neviens nav izdomājis. Tāpēc arī nav te ko komentēt.

      5. maijs, 2014 @ 2.19
    • M

      M » aizdomīgi Agrita, Tu neko nepārprati - lielais sports ir cinisks - šī iemesla dēļ es uzskatu, ka vārdi "zirgs" un "sports" īsti neiet kopā. Sacensības labāk būtu uztvert kā sava zirga prasmju un spēju parādīšanu publikai - un liels ir tas sportists, kurš atsakās no savām ambīcijām, ja zirgs dotajā brīdī kaut ko nevar izpildīt. Tepat Latvijas konkūrā ir redzēti gadījumi, kad sportists atsakās piedalīties pārlekšanā ar vienīgo zirgu, jo zirgs jau pamatmaršrutā parādīja visu un vēl vairāk, ko varēja cerēt! Attiecīgo sportistu zaļajā žaketē cienu. Ja tiesnešiem patīk, ka kājas kustas smuki, tad - ko lai saka, tiesneši ir sporta priesteri un nosaka modi ar saviem vērtējumiem. Kas vēl, ja ne 5-zvaigžņu tiesnesis, spēs ietekmēt sportistu darbības!?

      6. maijs, 2014 @ 11.39
  • liekule un blondīne

    liekule un blondīne oho, cik viegli novelt no sevis atbildību.jāpiemetina vien it visam klāt " sports"un tad oficiāli vairāk neesam atbildīgi par zirga komfortu. nu vienkārši ideāli. nerunāsim par diskomforta NOVĒRŠANU, jo sanāk- nav pat JĀCENŠAS novērst. izskatās, ka neviens rakstu - īpaši pēdējo rindkopu nav nemaz lasījuši. iesaku izlasīt vismaz šo pēdējo rindkopu.

    5. maijs, 2014 @ 12.32
    • Kamilla

      Kamilla » liekule un blondīne Neviens vēl lielajā iejādē ar striķīti zirgam ap kaklu nav uzvarējis un par to arī iet runa. Nevis, ka zirga diskomforts nav mūsu atbildība. Sports tāds ir un ir bijis, protams, tagad inventārs un arī, jā trenzes un laužņi paliek zirgam draudzīgāki, un tas atkal nozīmē to, ka ir centieni diskomfortu novērst. Sports nav dabīgs - zirgi brīvā dabā kājas tā necilā un piafes netaisa, tādējādi ir un būs kaut neliels diskomforts, nemaz nerunājot par rakstā aprakstītjām šausmām, kas jau ir galīgs grāvis.

      5. maijs, 2014 @ 22.55
  • Agrita

    Agrita Tas, ka sports tāds ir bijis un būs, nenozīme, ka tam tādam ir jāpaliek. Varbūt ir vērts atteikties no kādiem iedomātiem sportisko sasniegumu augstumiem un līdzekļiem, ar kādiem šie rezultāti tiek sasniegti, ja tie zirgam sagādā sāpes un ciešanas? Pateikt, ka zirgam gribot negribot būs jāpiecieš lielāks vai mazāks diskomforts, nebūt neizklausās pēc cieņas un iejūtības pret savu sporta partneri.

    5. maijs, 2014 @ 23.44
  • Antra

    Antra http://www.youtube.com/watch?v=FMo-w69I0WA Uz asiņaini un nežēlīgi strādāta zirga tas diez vai būtu iespējams. Nu nav taisnība, ka nevar jāt GP bez sāpēm, tikai tas ir daudz ilgāks un smalkāks darbs, diemžēl naudas kāre bieži vien dzen visu sasteigt un panākt ar speku..

    6. maijs, 2014 @ 9.32
    • FB_1845746699

      Evita Baradovska » Antra nevajag būt naivai, 19 gados var skriet apaušos lielo balvu mājas manēžā. 8 gadus atpakaļ viss bija tieši tāpat, skatīt Albas komentāru.

      6. maijs, 2014 @ 9.41
  • madara

    madara raksts ar neaicina nevienu jāt apaušos un striķīšos -( kas šeit komentāros parādās ar nelielu sarkasmu- laikam jau kā kāds steidz aizstāvēt zirgu- uzreiz skaidrs ka apaušnieks:D vispāŗ jau arī daudzi "iemauktnieki" ir humāni pret zirgiem:) ) raksts aicina vairāk pašmāju- ne "lielā sporta" cilvēkus cienīt savus zirgus un ja nepieciešams, līdzcilvēku zirgus- līdz ar to - "lielajā sportā citādi nevar" ir nedaudz lieka gaisa kurināšana. vai ne tā? sāksim ar sevi- mazajiem manēžas skrējējiem:)

    6. maijs, 2014 @ 11.14
    • FB_1845746699

      Evita Baradovska » madara Sports nav un nevar būt humāns nekādā variantā pret zirgu. Gauži vienalga kur un kā skrienam. Neviens zirgam neprasa, ko viņš grib un ko negrib, viņam nav dota izvēles iespēja. Tur nav ko diskutēt, tas katram pašam sev personīgi jāatzīst. Praksē novērotais gan liecina, ka tieši nopietnā sportā iesaistītās personas izturas pret saviem zirgiem daudz labāk, ar lielāku atbildības sajūtu, kā "mazajiem manēžas skrējējiem". Nekur citur tādi barbari nav redzēti, kā mazajās sacensībās, tepat LV. Cienīt mēs tos zirgus varam, bet labāk jau viņiem no tā nepaliek. Nenoberzti sāni un normālas krāsas mēle nav jau vienīgais rādītājs zirga labsajūtai.

      6. maijs, 2014 @ 12.00
    • liekule un blondīne

      liekule un blondīne » madara piekritīšu Evitai, ka sports nebūs humāns, par to ari nediskutejam. bet vai tad nav tā, ka šādi raksti tiem mazajiem "mājas barbariem" kaut kur kaut ko aizķer? varbūt ne viens pat raksts... bet ja arvien vairāk un dažādāk? lai lēnām nosēžas tā informācija? varbūt naivi cerēt, bet, kas zina- varbūt "mazais barbars" nepievērsīs uzmanību, bet viņa kolēģis gan, un šo to aizrādīs un pielabos? rakstā jau pareizi teikts- mēs visu redzam, bet solidāri klusējam. nesen internetā kāda meitenīte ievietojusi bildi ar savu zirguci diezgan izmocītā pozā, par komentētāju aizrādījumiem vien attrauca- nu un? mans zirgs kā gribu tā daru- neviens man neko nevar pateikt.... ir jau gluži skaidrs, ka sports zirgam sajūsmu nerada, un lai jau būtu- to mainīt nevar, bet jātniekus ar šādu attieksmi? domāju, ka to mainīt gan var. un nemaz nebrūciet man tagad virsū:) tak forši būtu šajā lapā diskutēt un visu ko pārspriest nevis riet vienam uz otru un kost. kā nesen lasīju- diemžēl cilvēki sarunā iesaistās lai atbildētu, nevis, lai ieklausītos:)

      6. maijs, 2014 @ 12.17
  • FB_1845746699

    Evita Baradovska Mazie barbari ir jāaudzina treneriem, bet treneru līmenis tajās sacensībās ir labi redzams. Sacensību tiesnešiem un stjuartiem arī Latvijā būtu jābūt bargākiem. Ļoti daudzi un labi FEI sacensību noteikumi Latvijā tiek vienkārši ignorēti. Elementārais piemērs par jaunzirgu pakaļkāju kājsargiem. Jaunzirgu maršrutos, tas protams, tiek kontrolēts, bet atvērtajos maršrutos nezin kapēc, nē. Kaut zirga vecums pieteikumā ir norādīts. Pavasarī itin labi redzams, ka ir zirgi, kuru miesas stāvoklis ir vairāk, kā neapmierinoš, bet pie starta tie tiek pielaisti. Metru lecot, tiek pielietoti savelkošie kājsargi, vēl pirms starta krietni pievilkti. Lecot metru, tas tiešām ir vajadzīgs? Un vēl, un vēl, un vēl...

    6. maijs, 2014 @ 12.33
  • S.

    S. Nu nav jau tikai "mazie barbari" pavirši, domājot par sava zirga labsajūtu. http://www.leflatvia.lv/postoronny/picture.php?pic=2014/04.27/edit/100317.jpg reku bilde ar "lielo" jātnieku, kam, ja ieskatās, var saredzēt, ka zirgam noberzts sāns ar piešiem. Tā ir iejāde viscaur Latvijā, kas izraisa šos gadījumus, jo redz tiesneši nenoņēma no starta šo pāri. Un tiklīdz mēs pieņemam, ka tā ir norma - zirgam saberzts sāns vai zila mēle, tad arī nekas nevar mainīties.

    6. maijs, 2014 @ 13.06
    • M

      M » S. Tajā bildē ir noberzta spalva vai āda? (Kāda starpība? Milzīga!!!)

      6. maijs, 2014 @ 17.29

Komentējiet

Zirgam.lv
Draugiem.lv pase