Kā atvēsināt zirgu kājas

Vai zirgam ir sastiepta stiegra, vai tas ir aizvadījis smagāku treniņu vai arī karstumā tam sapampušas kājas, skaidrs ir viens – te līdzēs aukstuma terapija. Aplūkosim, ko tieši dod auksts ūdens un citi līdzekļi, kur draud dopinga risks, kādus mājas līdzekļus var lietot utt.

Dr. Maikls Djū, Vācijas Jāšanas Federācijas Veterinārmedicīnas nodaļas vadītājs uzskata, ka ūdens tiešām ir labākais līdzeklis zirga kāju atdzesēšanai. Dažos staļļos senāk bija pat sekli dīķi, kuros zirgus atstāja uz noteiktu laiku, lai atvēsinātu kājas, bet pašlaik tie ir retums, turklāt, kā piemetina Djū, no tiem jēga ir tikai tad, ja ūdens ir tiešām vēss.

Kādēļ tieši dzesēšana ar ūdeni vai citiem līdzekļiem īstajā brīdī ir tik lietderīga? „Atdzesēšana, no vienas puses, kalpo labsajūtai: piecas līdz desmit minūtes apstrādāt kāju ar vieglu ūdens strūklu no šļūtenes, sākot no naga uz augšu, ir tikpat kā maza Wellness procedūra. Papildus labsajūtas izraisīšanai dzesēšana var arī novērst un pat mazināt iekaisumus un traumas: pēc lielākas slodzes var gadīties, ka stiegrā plīst mikrošķiedras.  Lai novērstu, ka tajā brīdī rodas asins izplūdumi vai pat stiegru iekaisumi, līdz dzesēt zirgu kājas, jo tas liek audiem sarauties.

Iekaisuma procesu, kas tikko aizsācies un visu ar stiegru traumām saistīto „apburto loku” var apturēt vai samazināt ar dzesēšanas palīdzību, jo tas novērš iekaisuma izplatīšanas vielu rašanos lielos daudzumos. Kāju dzesēšana darbojas kā dabisks iekaisumu mazinošs un arī sāpes remdinošs līdzeklis. Tas līdz pat pie smagām traumām vai sastiepumiem. Arī šādos gadījumos ir jāturpina dzesēt kājas, tikai nedrīkst to darīt vienreiz un ļoti ilgi, bet labāk visas dienas garumā nelielās reprīzēs. Akūtu stiegru traumu gadījumā izšķirošās ir pirmās trīs dienas – jo intensīvāk dzesē kājas šo dienu laikā un arī lieto attiecīgos iekaisumu mazinošos medikamentus, jo mazāk rodas asinsizplūdumi un jo mazāk ķermenim tos nākas absorbēt.

Ja kāju atvēsināšanai lieto ledu vai ledus pakas no saldētavas, tos nekad nedrīkst likt tieši uz ādas, bet gan jāietin vispirms kādā drānā vai dvielī un tikai tad jāliek klāt zirga kājai.

Siltuma efekts ir gluži pretējs: audi izplešas, tiek veicināta apasiņošana un limfas plūsma. Djū iesaka vispirms noskaidrot, ko vēlas panākt galu galā: „Ja ņem kādu līdzekli, kas satur mentolu vai ko līdzīgu, ir tomēr atšķirība, vai to vienkārši uzziež vai iemasē”. Ja līdzekli tikai uzziež, vispirms iedarbojas iztvaikošanas dzesēšanas funkcija. Ja to, savukārt, iemasē kājā, piemēram, kā auksto gelu, kas satur ēteriskās eļļas, tiek panākts pretējais efekts: audi tiek paplašināti. Siltums mākslīgi ierosina sava veida iekaisuma procesu un atkal iedarbina vielmaiņu, kas vecu traumu gadījumā nereti jau ir pārstājusi darboties. Apasiņošana tiek tāpat arī ierosināta, ja zirgu, kuram kājas dzesētas ar ūdeni, pēc tam kustina, neatkarīgi no tā, vai kājas noskalotas, vai tām apliktas dzesējošas kompreses.

Siltuma efektu var radīt arī, ar pastu vai gelu noziesto kāju notinot ar pārtikas foliju un tad vēl ar polsterētu paliktni, kuru notin ar vilnas vai flīsa binti. Tāpat kā „aukstajā” variantā, šādu aplikumu nedrīkst turēt ilgāk par 10-15 minūtēm, pretējā gadījumā sāk uzkrāties siltums vienā vietā. Tas var rasties arī jāšanas laikā zem bintēm vai kājsargiem, tādēļ, piemēram, trīscīņas jātnieki pēc lauka krosa uzreiz norauj zirgam kājsargus.

Neatkarīgi no tā, kādā secībā tiek veikta kāju dzesēšana-sildīšana, vienmēr notiek pārmaiņus iedarbība, ko arī ir vēlams panākt. Djū gan brīdina no pastām un krēmiem, jo dažiem zirgiem ir tik jūtīga āda, ka tie reaģē alerģiski uz šādiem izstrādājumiem.

Jāuzmanās arī ar dopingu – FEI mājas lapā ir pieejams aizliegto vielu saraksts, kurā ir norādīti arī izņēmumi – piemēram, ir atļauta ārēja ēterisko eļļu pielietošana, tāpat kā fizikāla iedarbība – ledus ūdens un dzesēšanas ierīces, bet temperatūra nedrīkst būt zemāka par 0°C.

Djū brīdina, ka labāk nelietot produktus, uz kuriem nav norādīts saturs, bet kuri sola atdzesēt zirga kājas.

Dažādi produkti kāju dzesēšanai:

1. Poliestera kājsargi „Equi Guard” no Krämer ir aprīkoti ar nelielām kabatiņām, kurās ievietojas polsteri – tos pēc izvēles var izņemt no saldētavas vai karsta ūdens peldes. Kājsargu frotētā odere sargā no temperatūras šoka. Kājsargu pāris maksā ~ 22 eiro, bet ievietojamie polsteri katrs 3,99 EUR. www.kraemer-pferdesport.de

2. „RecoolX horse” kājsargi arī tiek aptīti zirga kājām; ražotājs Busse sola, ka āda, kā arī zem ādas esošie audi tiks dzesēti 48 stundu garumā. Kājsargi tiek „uzlādēti” spainī ar aukstu ūdeni. Ja tos pēc lietošanas kārtīgi izžāvē, var lietot atkārtoti līdz 50 reizēm. Kājsargu pāris, kas ir pieejams dažādos izmēros, maksā ~ 100 EUR. www.busse-reitsport.de

3. Aukstuma deva no bundžiņas – Leovet smēre „Cold pack”, kas satur arniku, rozmarīnu, mentolu un citus līdzekļus. Pateicoties ēteriskajām eļļām tā nodrošina vēsumu iztvaikošanas procesā. Vēlāk ēteriskās eļļas paplašina audus. 500 ml iepakojums maksā ap 14 EUR.

www.leovet.de

4. Firma Stübben piedāvā produktu „Kryo Kompakt Horse” – zilas krāsas paliktni, kas tiek aplikts zirga kājai un aptīts ar binti, nodrošinot ilgstošu dzesēšanu. Pirms tam gan paliktnis ir jāieliek saldētavā, pēcāk tas ilgstoši un lēnām „atdod” aukstumu kājai. Paliktņa cena ir ~ 44 EUR.

www.stuebben.de

5. Cold Water Boots, ražotas Anglijā, pieejamas trīs dažādos izmēros kā priekškājām, tā pakaļkājām. Kājsargus iesaka uzlikt pietūkušām kājām, pēc lielākas slodzes. Tos ieliek vispirms ūdenī, un tie ir vairakkārt lietojami. Cena ~ 47 EUR.

www.premierequine.co.uk

6. „Cool and press” kājsargu darbības princips pamatojas uz kabatiņām, kurās tiek ielikti no saldētavas izņemtie dzesējošie spilventiņi un nofiksēti ar līplentu. Pāris maksā ap 65 EUR. Stiegru traumu gadījumā var iegādāties arī „Upgrade”, kas ļauj kājsargus pārveidot par dzesēšanas UN masāžas ierīci ar elektroniskās vadības palīdzību. Kājsargos esošos gaisa spilventiņus ar gaisa sūkņa palīdzību uzpumpē, kas nodrošina nepārtrauktu masēšanu.

www.mounty.biz

7. Equistro ražotā Percutin pasta arī dzesē kājas uz iztvaikošanas principa bāzes. Pasta satur mālus, arnikas ekstraktu, mentolu, izopropanolu un kumelīšu ekstraktu. Produktu var iegādāties par ~ 25 EUR, tas nesatur dopingu.

www.equistro.org

8. Vēsās bintes E.COOLINE darbojas, kad tiek piesūcinātas ar vēsu ūdeni no šļūtenes. Tās tiek apliktas kājai un nostiprinātas ar līplentu, un nēsāšanas laikā dzesē kājas, nepieļaujot to pārkašanu. Pieejamas S un L izmēros, cena ~ 159 EUR.

www.e-cooline.de

9. Zirgam.lv kāju atvēsināšanai piedāvā NAF Ice Cool mālus, kas satur lazdas ekstraktu un arniku. Māli jāklāj uz zirgam kājām, tad jānosedz ar slapju papīru un kājas jāapsaitē. Var atstāt uz 24 stundām, pēc tam ar aukstu ūdeni jānoskalo. 3 kg Ls 15,19.

Avots: Reiter Revue

Informāciju sagatavoja Sigita Eitcena

Foto

Atpakaļ

4 komentāri

  • inga

    inga kur iespējams nopriks tos mālus?

    12. augusts, 2013 @ 10.38
    • admin

      Zirgam.lv » inga Par NAF māliem lūdzu sazināties uz zirgam@zirgam.lv, noliktava ir Matīsa ielā 8.

      12. augusts, 2013 @ 10.48
  • :)

    :) Paldies, labs raksts!

    12. augusts, 2013 @ 14.14
  • Lòga

    Lòga Vai drīkst likt zilos mālus kas mums ir atrodami pie dīķa? Un kā māli pareizi jāliek?

    3. marts, 2020 @ 16.05

Komentējiet

Zirgam.lv
Draugiem.lv pase