Kādas funkcijas veic zirga krēpes un aste?

Daba zirgus ir apveltījusi ar garām astēm un krēpēm. To biezums un garums var atšķirties dažādos ģeogrāfiskajos apgabalos dzīvojošajiem zirgiem, taču, nenoliedzami, ir kāds iemesls, kādēļ šie aizsargmati dzīvniekiem ir.

Cilvēkiem savukārt bieži vien patīk zirgu izskatu pielāgot savai gaumei, vajadzībām un izpratnei par skaistumu, reizēm pat neapsverot, kādu ietekmi tas atstāj uz dzīvnieku labsajūtu.

Vai esat kādreiz aizdomājušies, kādēļ zirgiem ir tik garas astes un krēpes un kādēļ reizēm uz viņu kājām ir skaras? Vai tās ir tikai cilvēka acu priecēšanai, vai tomēr tām ir daudz svarīgāka nozīme zirgu dzīvē? Vai, izmainot to izskatu, garumu vai biezumu, mēs zirgus izdaiļojam un atvieglojam sev un viņiem dzīvi, vai tieši otrādi – atņemam viņiem dabīgos aizsardzības mehānismus?

Gan krēpes, gan aste, tāpat kā pārējais zirga apmatojums, ir daļa no viņa termoregulācijas mehānisma. It sevišķi svarīgi tas ir aukstā laikā, kad garas krēpes un aste palīdz saglabāt ķermeņa siltumu.

Īpaši biezas krēpes un astes parasti novērojamas ziemeļu zirgu šķirnēm, kurām to nosaka dzīves apstākļi, kā arī ponijiem, kuru nelielais ķermeņa apmērs pieprasa labāku nodrošinājumu pret aukstumu. Krēpes ir īpaši svarīgs siltuma saglabātājs arī zirgiem ar neattīstītiem, atrofētiem vai konstanti savilktiem kakla muskuļiem un apgrūtinātu asinscirkulāciju kakla daļā.

Vasarā krēpes un aste palīdz zirgam aizsargāties no kukaiņiem – jo garāki mati, jo vieglāk var atgaiņāties. Krēpes pasargā zirga kaklu un galvu no kukaiņiem, to radītā ādas kairinājuma un iespējamām alerģijām. Savukārt garas pieres krēpes pasargā zirga acis no kukaiņiem, putekļu daļiņām, augu sporām, kas nereti rada nepatīkamu kairinājumu. Līdzīgu aizsargfunkciju pilda arī matiņi zirga ausu iekšpusē. To izskūšana rada iespēju sīkiem insektiem un netīrumiem iekļūt zirga ausīs un radīt nepatīkama sajūtas un niezi.

Krēpes uz pieres var kalpot arī kā taustes līdzeklis – garie mati palīdz zirgam laicīgi sajust, kas atrodas viņa galvas tuvumā, un var palīdzēt pasargāties, piemēram, no nejaušām acu traumām. (Vēl svarīgākas taustes funkcijas veic speciālie taustes mati uz zirga lūpām, ap nāsīm un acīm. Tos nekādā gadījumā nedrīkst nogriezt!)

Gara aste palīdz pasargāt zirga sānus, vēderu un pavēderi no kukaiņu uzbrukumiem, un jo garāka un kuplāka aste, jo tā ir efektīvāka.  Apgriezta vai sapīta aste un krēpes apgrūtina kukaiņu atgaiņāšanu un var padarīt ganīšanos vasaras laikā zirgam ļoti nepatīkamu.

Vējainās, lietainās un sniegainās dienās, kad zirgi nostājas ar astēm pret vēju un noliec galvas, krēpes, astes un arī kāju skaras pasargā viņu galvas, kaklus, ausis, acis, pavēderes un kāju aizmugures no mitruma, sniega un vēja. Ūdens un slapjš sniegs notek pa garajām krēpēm un asti, nesamitrinot zirga ādu. Garākas krēpes kakla vidusdaļā palīdz vēl efektīvāk novadīt notekošo ūdeni un neļauj tam iekļūt zirga acīs, savukārt īsāku matu vēdeklis astes pamatnē papildus pasargā zirga aizmuguri.

Krēpes arī pasargā zirga kaklu no ievainojumiem savstarpējos ķīviņos un cīņās, tādēļ ērzeļiem nereti ir biezākas krēpes nekā ķēvēm.

Ņemot vērā visu iepriekš minēto, zirga krēpju, astu un kāju skaru apgriešana nebūtu vēlama nevienā no gadalaikiem, jo šie aizsargmati vienmēr pilda zirgam noderīgu funkciju, un nebūtu vērts cilvēka gaumes vai vispārpieņemtu modes tendenču dēļ upurēt zirga labsajūtu vai pat veselību.

Ja zirgs lielāko daļu laika pavada stallī, tad dabīgie aizsargmehānismi viņam vairs nav tik būtiski. Galvenokārt gan zirgi daļu dienas pavada aplokos – kā vasaras, tā ziemas sezonā – un šādos gadījumos, ja tomēr krēpes un aste tiek griezta, tad jāpārliecinās, ka zirgs joprojām spēj sevi efektīvi pasargāt no kukaiņiem un citiem kairinājumiem, no lietus ūdens notecēšanas uz purna, pēdu aizmugurēm un no nepatīkamas vēja un aukstuma ietekmes. Zirgiem, kuri visu laiku pavada ārā, gan būtu nepieciešams saglabāt viņu dabīgos aizsargmatus.

Ja zirga krēpes un aste neizskatās gana pievilcīgi, jāpārdomā zirga turēšanas un kopšanas apstākļi. Plānas, trauslas, nespodras vai sapinkājušās krēpes un aste var norādīt uz zirga veselības problēmām, nepilnībām zirga barošanā vai kopšanā. Skaistam apmatojumam nepieciešams veselīgs zirgs, tādēļ jāpievērš uzmanība, lai zirgs saņemtu pēc iespējas dabīgu un sabalansētu barību, daudz ganītos, viņam vienmēr būtu pieejams ūdens, sāls, būtu iespēja pēc izvēles uzņemt papildus minerālvielas.

Krēpju un astes skaistumu nelabvēlīgi ietekmē arī neprasmīga kopšana. Piemēram, pārāk bieža krēpju un astes ķemmēšana padara tās plānas un trauslas. Jāatceras, ka vajag aptuveni divus gadus, lai zirga aste izaugtu līdz vēzīšiem, tādēļ nevajag aizrauties ar biežu astes ķemmēšanu un sapinkājušās šķipsnas labāk atšķetināt ar pirkstiem.

Diemžēl ne visi zirgi no dabas ir apveltīti ar frīza vai andalūzieša cienīgām cirtām, un zirga saimniekiem tādos gadījumos reizēm šķiet, ka īsi apgrieztas krēpes izskatīties labāk. Taču arī plāns, labi kopts apmatojums var izskatīties glīti, ja to atstāj dabīgajā garumā, turklāt pats galvenais – tas spēs pildīt tam paredzētās funkcijas, un zirgs, visticamāk, par šādu dabīgu frizūru tikai priecāsies.

Agrita Žunna

Izmantotie avoti:

http://academialiberti.blogspot.com/2012/11/what-hairstyle-your-horse-prefers.html

http://www.reinholdshorsewellness.com/horsegroomingguidelines.html

http://www.scribd.com/doc/17551435/The-Horse-Mane-Book

http://www.knowswhy.com/why-do-horses-have-manes/

Atpakaļ

12 komentāri

  • Virsaitis

    Virsaitis Paldies par rakstu! Rosina pārdomas, cik dažādas lietas darām ar zirgiem, nemaz līdz galam neapzinoties to potenciālās sekas attiecībā pret zirga labsajūtu.

    26. aprīlis, 2013 @ 9.10
  • Inga

    Inga Paldies! Izlasīju ar lielu interesi. Redzēju, ka daudzi zirgu īpašnieki pucē savus zirgus, nogriežot visu lieko. Dažreiz bija sajūta, ka slikti kopju savu zirgu, jo roka necēlās griezt īsas krēpes un apgriezt astes pamatnes pušķi. Protams nofrizēti zirgi izskatās vairāk aprūpēti. Tagad esmu mierīga. Tikai mazāk aizraušos ar ķemmēšanu.

    6. februāris, 2017 @ 12.43
  • Sinjah

    Sinjah Kas ir astes pamatnes pušķis? :D

    8. februāris, 2017 @ 15.05
  • FB_1845746699

    Evita Baradovska gribu atgadinat, ka ausu matinu izskusana, ka ari taustes matinu noskusana ap lupam un pazode ir aizliegta. Sacensibu vetarstam ir tiesibas nepielaist jus pie starta, ja sis noteikums netiek ieverots. Savukart man nav skaidrs, kadu aizsargfunkciju veic skaras uz kajam? Nags ap kuru tas aug ir rudimentals organs, tatad skaram, kuras to sarga ir tiesi tada pat nozime, manuprat- nekada.

    8. februāris, 2017 @ 18.21
    • :)

      :) » Evita Baradovska Skaras palīdz zirgam tādā veidā,ka lietus laikā un mitrā laikā ūdens netiek uz vēzīšiem...

      9. februāris, 2017 @ 17.30
  • Alise

    Alise Sveiki! Par skarām kkur lasiju, ka tās aizsargā kāju no dubļiem un cita veida netirumiem, tajās tas viss saķeras un āda ap kāju paliek tīra un neskarta :) Bet varbut ta nav :)

    9. februāris, 2017 @ 11.02
    • FB_1845746699

      Evita Baradovska » Alise ka tad, sakeras visi netirumi un veido idealu vidi bakterijam. Pie kam skaras jau neaug visrinki nagam, vien dazu skirnu zirgiem ta ir. Kuskis ap nefunkcionejosu nagu, tas ir. Iespejams kaut ko nezinu, bet sobrid neredzu argumentu atstat tos puskus.

      9. februāris, 2017 @ 15.57
  • Cherrij

    Cherrij No pieredzes par skarām - ja tās nogriež, zirgam mēdz pat biežāk piemesties sprēgas (pēkšņi kājas plikākas, vieglāk pieejamas mikrotraumām), kā arī tieši visādi nobrāzumi un mikrotraumas, it sevišķi tas notiek ar spalvaināko kāju īpašniekiem. Ja ir baigie dubļi, tad ardeņu/frīzu tipu zirgiem ir jāveic īpašāka kāju kopšana, bet man mājās ir divi skaraini un viens ar standarta kušķīti - nekādu problēmu ar visiem rudens/pavasara dubļiem un traumām nav :)

    9. februāris, 2017 @ 21.29
    • FB_1845746699

      Evita Baradovska » Cherrij Man skiet, ka skaras, tas tomer zirgu skirnes ipasibam piemitos elements. Ir skaraini un ir, kam to skaru praktiski nav. Spregas vairak ir imunitates un vides jautajums, man ir brivdienu pensionari ar negrieztam skaram, viens ir HL skirnes un tam to skaru praktiski nav un ir skaraini apgrieztie. Spregas nav bijusas, ka vieniem ta otriem. Biju iedomajusies, ka varbut ir kada vel nozime skaram, nu tur temperaturas regulacijai, vai kam vel.

      10. februāris, 2017 @ 6.50
  • Māra

    Māra Labdien! Man diemžēl nav zirga, bet es esmu zirgu fans no dzimšanas. Man interesē viss, kas ar viņiem saistīts. Šoreiz jautājums: kāpēc dažām zirgu šķirnēm ir nocirstas astes!? Liekas, ka šis paradums ir izplatīts Beļģijā. Manuprāt tas ir barbarisms! Paldies par skaidrojumu!

    17. decembris, 2019 @ 22.52
    • Irbe

      Irbe » Māra Pārsvarā tas tiek darīts vezumnieku šķirnēm un, lai arī šī tradīcija ir barbariska pret zirga veselību un labklājību, tai vēsturiski ir praktisks pamatojums - kuplās vezumnieku astes var tikt ierautas inventārā (ne tikai vezumos , bet arī, piemēram, arklos, ecēšās, baļķu vilcējos) un tad nelaimes gadījumā rezultātā tās var tikt smagi traumētas/norautas. Lai izvairītos no tā un ikdienā ietaupītu laiku uz astes uztīšanu - radās astes amputācija darba zirgiem noteiktos reģionos un šķirnēs.

      18. decembris, 2019 @ 10.19
    • Māra

      Māra » Māra Paldies par skaidrojumu! Es būtu gatava pīt un siet zirga asti kaut 100 x dienā, lai tikai viņiem nedarītu pāri!

      18. decembris, 2019 @ 10.56

Komentējiet

Zirgam.lv
Draugiem.lv pase