Zirgus Latvijā arī pārstrādā pelmeņos un desās

62 tūkstoši kilogramu zirga gaļas Latvijā pērn tika ievesti no ārzemēm. 146 tūkstošus kilogramu ieguva pašmāju kautuvēs, nokaujot 519 zirgus. Ne viens vien gaļas produktu ražotājs apgalvo, ka mūsu zemē pircējus ar zirga gaļu drīzāk varot nobaidīt nekā ieintersēt, tomēr šie nogalēto bērīšu kilogrami, pārstrādāti desās vai pelmeņos, tiek apēsti tepat, Latvijā.

Ražotu vairāk, bet…

Zirga gaļu Latvijā galvenokārt pārstrādā desās un pelmeņos. Akciju sabiedrība “Rīgas Miesnieks” to izmanto auksti kūpinātās desas “Itāļu salami” ražošanā, stāsta uzņēmuma mārketinga vadītāja Juliāna Juškeviča. Receptūrā zirga gaļa tiek izmantota kā tipiska Ziemeļitālijas salami receptes sastāvdaļa. “Rīgas Miesnieks” iepērk Itālijā audzētus zirgus, no kuriem, kā skaidro J. Juškeviča, var iegūt augstas kvalitātes gaļu. “Zirga gaļa, kuru izmantojam pārtikā, ir audzēta analoģiski kā liellopu gaļa. Tā nav darba vai sporta zirgu gaļa,” lai nerastos pārprātumi, piebilst uzņēmuma pārstāve. Vienā gadā “Rīgas Miesnieks” pārstrādā līdz desmit tonnu zirga gaļas, kas ir mazāk nekā viens procents no kopējā uzņēmuma ražošanas vajadzībām iepirktās gaļas apjoma.

Rēzeknes gaļas kombināts zirga gaļu izmanto HALAL pelmeņu un Stepes desas ražošanā, stāsta pārtikas tehnologs Mairis Trupavnieks. Izejvielas ieved no Spānijas un Itālijas. Nākotnē kombināts iecerējis ražot arī citus produktus ar “zirga gaļas klātbūtni”, jo “uzņēmuma mērķis ir ražot garšīgu, kvalitatīvu produkciju atbilstoši mūsdienu pieprasījumam un vajadzībām, lai produkts, kas nonāk uz mūsu pircēju galda, saglabā labākās un vērtīgākās īpašības,” skaidro M. Trupavnieks.

Vairāki gaļas pārstrādātāji atzina, ka ražošanā zirga gaļu labprāt izmantotu lielākos apjomos, taču pircēju attieksmes dēļ tas neesot vērts. “Tagad zirga gaļu izmantojam ļoti reti, taču jūs jau zināt, ka Latvijā cilvēkus tā pat biedē,” skaidro SIA “Servilat” ražošanas daļas vadītāja Dana Nuruļļina. Uzņēmums lieto tikai Latvijas zirgu gaļu. “Mums pašiem ir sava kautuve – paši kaujam un pārstrādājam. Zirgus mums piegādā vietējie zemnieki, taču pēdējā laikā saņemam ļoti maz dzīvnieku. Tikko jūlijā vienu atveda,” stāsta D. Nuruļļina. No zirga gaļas “Servilat” ražo auksti kūpināto sudžuka desu, kuras sastāvā ir ap 80% šī gaļas.

Neviens to neēdīs, bet visi runās

“Neviens to neēdīs, bet visi par to runās,” uz jautājumu, vai viņa restorāna ēdienkartē atrodami ēdieni no zirga gaļas, atbild pavārs Mārtiņš Rītiņš un piebilst, ka  runas būšot ne jau tās labākās. Reiz, pēc kāda klienta lūguma esot gatavojis zirga gaļas steiku, un to nogaršojuši arī restorāna darbinieki. “Kamēr nezināja, ka tas ir zirgs – viss bija okei, kad uzzināja sākās – oi, dieniņ, nē,nē, to es neēdīšu!” Mārtiņš pastāsta par visai raksturīgu ļaužu reakciju. Ēd labprāt, kamēr nezina, ka tas taču zirgs!

“Man personīgi neviens nav jautājis,” arī pavārs Mārtiņš Sirmais apliecina, ka pieprasījums pēc zirga gaļas ēdieniem viņa restorānā nav manīts.

Abiem pavāriem attieksme pret zirga gaļu ēdienkartē ir visai demokrātiska. M. Rītiņš stāsta, ka, apciemojot savu brāli Itālijā, Umbrijā, viņš allaž iegriežas arī veikaliņos, kur tirgo tikai zirga gaļu. “Man pašam zirga gaļa garšo. Tai ir patīkami pasalda garša, kaut kas starp strausu un medījumu. Esmu ēdis kūpinātu un vītinātu gaļu, steiku, burgeri. Mums vajag pārmaiņu – nevajag visu laiku to cūku ēst,” spriež pavārs. Ja klienti vēlētos, viņš būtu gatavs restorāna ēdienkartē iekļaut zirga gaļas ēdienus.

“Rīgas Miesnieks” no zirga gaļas ražo kūpināto desu “Itāļu salami”

“Man personīgi nav aizspriedumu pret šo gaļu, taču jāpaiet vēl ļoti ilgam laikam un jānotiek daudziem sociāliem procesiem, lai tā domātu arī Latvijas sabiedrība,” atzīst Mārtiņš Sirmais un piebilst, ka emocionāli patīkamāk uz zirgu ir skatīties pļavā, nevis cepamies uz pannas.

Eiropā zirga gaļu ēd dūšīgi

Cita aina paveras ārvalstīs, kur zirga gaļas steiki, burgeri, desas, cīsiņi daudziem ir gan delikatese, gan ikdienas ēdiens. Populāra tā ir Kanādā, kura vēl 2009. un 2010. gadā bija viena no lielākajām zirga gaļas piegādātājām Latvijai. Japānā, kur šo gaļu ēd arī jēlu, sārtās krāsas dēļ to nosaukuši par “sakura vai sakuraniku” par godu ķiršu ziediem. Dūšīgi zirga gaļu savās maltītēs gatavo Itālijas, Šveices, Beļģijas, Zviedrijas un Francijas valstu iedzīvotāji. Tiesa, francūžiem gaļas patēriņš pēdējo trīsdesmit gadu laikā ir krietni sarucis – no gandrīz diviem kilogramiem tas samazinājies līdz 300 gramiem gadā vienam cilvēkam. Iespējams, ka ēšanas paradumus ietekmējusi pieaugošā jātnieku sporta popularitāte valstī.

Līdzīgi kā Latvijā, arī vairāku citu Eiropas valstu iedzīvotāji zirga gaļu uzskata par tabu – tā tas ir Lielbritānijā un Īrijā. Zirgus cilvēku pārtikā nelieto arī citās angliski runājošās zemēs – Austrālijā, Amerikas Savienotās Valstīs – šajā valstī zirgus kauj tikai dzīvnieku pārtikas ražošanai.

Spānija, kas piegādā zirgu gaļu Francijas, Itālijas un pēdējā laikā arī jau gatavu produkciju Latvijas ļaudīm, pati nav liela šīs gaļas patērētāja.

Vai esi gatavs apēst draugu?

Ražotāji uzsver, ka zirga gaļa, salīdzinot ar liellopu, ir maigāka, satur mazāk tauku un ir bagātāka ar olbvaltumvielām. “Zirga gaļā ir daudzas labas lietas – dzelzs, selēns, cinks, vitamīni, t.sk. B6 un B12,” stāsta uztura speciāliste Lolita Neimane, taču pārstrādātāju “slavas dziesmas” apšauba, jo gaļa satur arī holesterīnu, savukārt tauki tomēr nav tik vērtīgi kā zivīm. L. Neimane pārtikas izvēlē atbalsta veselīgumu un dažādību, taču par zirga gaļas iekļaušanu ēdienkartē šaubās: “Zirgs taču ir tik skaists dzīvnieks, kāpēc viņš būtu jāēd?”

Latvijā zirgi allaž bijuši cilvēka palīgi un draugi – senāk tos nodarbināja zemkopībā, mūsdienās galvenokārt izmanto sportā un atpūtā. Zirga gaļas izmantošana pārtikā mūsu zemē nav raksturīga.

“Es tikko vienā zemnieku saimniecībā Limbažos jāju ar zirgu, un man pat neienāca prātā, ka es viņu pēc tam varētu likt uz šķīvja,” domīgi nosaka pavārs Mārtiņš Rītiņš. Vai tad savu draugu ēdīsi?

Autore un foto: Ilze Pētersone

Raksts pārpublicēts ar Latvijas Avīzes atļauju!

 

 

Atpakaļ

28 komentāri

  • Iveta

    Iveta Es vairs neēdīšu pelmeņus

    30. augusts, 2012 @ 9.27
    • Linda

      Linda » Iveta Nesaprotu kas tur slikts? Man ir visi dzivnieki mili, tapat govis i zirgs i cucins, bet kas tur slikts ka mes vinus edam? Tu ne to zirgu pazini kas taja pelmeni ir, ne to cucinu. Un esmu edusi zirga galu, diezgan garsiga. Varbut tad ari sunim aizlieksi est galu, un ipasi konservus?!

      30. augusts, 2012 @ 10.16
  • Linda

    Linda Kā mums tur palika ar to domu par grupas organizēšanu, kas čekos tās kautuves???

    30. augusts, 2012 @ 11.08
    • Anna

      Anna » Linda Un kā būtu ja, zirgi, cūkas, un visi šitie ēstu mūs.?

      22. februāris, 2013 @ 11.50
    • Anna

      Anna » Linda Es nekādā gadījumā nevēlos kādu aizskart bet, manuprāt tas ir šausmīgi. Cik tālu mēs Latvija iesim ja, tagad zirgus ēdam pēc pāris gadiem sunus audzēsim un ēdīsim tā pat kā Ķīnā.

      22. februāris, 2013 @ 11.52
  • Favis

    Favis To nu neviens nezin, vai kādā dienā neapēd savu mīļo draugu, kuru kaut kad pārdeva it kā labās rokās. Nav jau tā, ka nav žēl arī govs un cūkas. Ir žēl, taču šie dzīvnieki tiek turēti un audzēti šādam mērķim, nepatīkami apzināties to, taču tā nu tas ir. Zirga audzēšanas mērķis, nu vismaz Latvijā, ir pavisam cits. Mēs audzējam un turam sev draugu, cīņu biedru, palīgu, mīluli,vienalga kādā statusā kuram nu tas zirgs ir, tāpēc man neliekas normāli un pašsaprotami pakļaut savu draugu visām kautuves briesmām un apēst viņu.

    30. augusts, 2012 @ 12.04
    • Inga

      Inga » Favis Bet ne jau nu kāds tos zirgus izzog un paslepus aizved uz to kautuvi. grozieties, kā gribat, bet to dara paši zirgu īpašnieki...

      4. oktobris, 2012 @ 18.09
  • Annija

    Annija Šausmas tās ir!!!

    30. augusts, 2012 @ 12.11
  • Vita

    Vita Vienkārši kļūstiet par veģetāriešīem un šī milzu problēma automātiski atkritīs :D

    30. augusts, 2012 @ 12.13
    • Virsaitis

      Virsaitis » Vita Neatkritīs gan - no tā, ka viens cilvēks paliks par veģetārieti, pasaulē kautuves un gaļas ēšana neizzudīs. Ar šādu motivāciju tā būs tikai acu pievēršana un novēršanās no problēmas. Protams, jo mazāk cilvēki ēdīs gaļu, jo labāk... Zinot kas mūsdienās veikalu gaļas produktos tiek stūķēts - arī pašu cilvēku veselības labā.

      30. augusts, 2012 @ 12.38
    • Vita

      Vita » Vita Atkritīs dilemma: dzīvniekus mīlu, bet tomēr tos ēdu :D

      30. augusts, 2012 @ 12.51
    • Zumyby

      Zumyby » Vita Es esmu veģitāriete jau no pagājušā gada, kad uzzināju dažus labus faktus kas saistīti ar šo tēmu. Un jā tagad jūtos labāk. :)

      7. oktobris, 2012 @ 18.59
  • Gunita

    Gunita Zirgs tomēr latviešiem vienmēr bijis īpašs dzīvnieks, vajadzētu jau nu pastāvēt kaut kādai ētikai, tad jau savu suni arī ēdīs?? It kā nav cita ko ēst!

    30. augusts, 2012 @ 16.05
  • Nadina

    Nadina a man vienkarshi ta galja negarsho. Italija meginaju, nezinot ka ta ir zirga galja, un neaizgaja... tikai kad italju draugi saka vaimanaat, ka ta ta ir laba delikatese no zirga, man pavisam sagriezas kungis

    30. augusts, 2012 @ 18.39
  • pieriga

    pieriga Tieši tā iemesla dēļ arī kļuvu par veģetārieti, ka zvēriņu žēl, senāk ik pa laikam mēnešus 3, tad 6 neēdu, jo arī negribējās īsti, tagad jau 1,5 gadu un domāju, ka tā arī tas paliks. Kam man nodarīt ciešanas dzīvniekiem, ja lieliski varu bez tā iztikt. Un man patiesi arī nekārojas, ne reti draugi cep šašlikus, atnāk ciemos gaļu taisa - viss ok. Sākumā mani baidīja - Tev nepietiks dzelzs un kas tur vēl, kas gaļā. Kad ēdu, man bija dzels anēmija, tagad esmu 2x taisīju pilnās asins analīzes un viss pilnīgi ok, bet nav tā, ka ļoti sabalansēti ēdu. Ko es varu iedomāties apēdam, ja sagribēsies, sev neliegšu - grillēta vistiņa. Bet zirga gaļu, tāpat kā suni, kaķi, negribētos.

    31. augusts, 2012 @ 1.38
    • Nadina

      Nadina » pieriga loti iesaku asins bagatinashanai un asinsvadu stiprinashanai eest mango (to ieteica donoru centraa) un spinaatus svaigus. ka arii dzert naatru teju

      31. augusts, 2012 @ 15.16
  • Ausma

    Ausma Nu nedomāju gan, ka pat ļoti ilgs laiks un daudzie sociālie procesi liks izmainīties latvieša jūtām pret zirgiem, kuri mums tik daudz nozīmē. Es vismaz tā ceru!

    31. augusts, 2012 @ 8.13
    • Nadina

      Nadina » Ausma Irijaa arii zirga galja netiek eesta, Irs ir tads pats zirgumilis ka latvietis un nespej pat iedomaties to eest

      31. augusts, 2012 @ 15.17
  • Annija

    Annija Bet kā tā var??? Tas ir tik šausmīgi... Un kā tad var zināt, ka tu ēd zirga gaļu... Uz pelmeņu paciņas taču nerakstīs- pelmeņi no zirgu gaļas :(

    31. augusts, 2012 @ 14.22
    • Linda

      Linda » Annija Paskaties aizmugure!! Tur ir rakstitas viss.

      31. augusts, 2012 @ 14.51
    • Virsaitis

      Virsaitis » Annija Vispār jau nav gan viss rakstīts - zirgs tiek lielākoties apzīmēts ar vārdu "liellopu gaļa", ja vien ražotājam nav īpaša mērķa pircējam darīt zināmu, ka sastāvā ir tieši zirgs.

      31. augusts, 2012 @ 15.12
    • Inga

      Inga » Annija bet uz marķējuma jābūt ir norādītam to pelmeņu (desas, zilcgaļas, konservu) sastāvam. Ja tur būs pievienota zirga gaļa, tai būtu jābūt minētai arī pie sastāva...

      4. oktobris, 2012 @ 18.07
  • Varavīksne

    Varavīksne Bet kādēl nenorāda atsevišķi zirga gaļu, bet skaita to pie liellopa klāt? Esmu par to, lai VISMAZ etiķetēs norādītu zirga gaļas klātesamību produktā.

    2. septembris, 2012 @ 16.19
  • Dace

    Dace Nu apzināti es droši vien nekad neēdīšu zirga gaļu, tas laikam ir mans princips tikai aiz tā vien, ka esmu ar tiem saistīta vairāk nekā ar citiem ēdamajiem lopiem! :) Bet nu diemžēl no zirga ādas arī tiek izgatavotas dažādas drēbītes un aksesuāriņi.... kādreiz liekas, ka pat pēc smakas var sajust, ka tas ir no zirga....

    3. septembris, 2012 @ 15.36
  • Nadina

    Nadina neviens neredzeeja zinjaas? nupat irija un anglijaa tesko un citos veikalu plauktos beef burgeros atrasta zirgu DNS .. Iri visi shokaa.. nav te pienemts zirgus est

    21. janvāris, 2013 @ 22.02
    • Cherrij

      Cherrij » Nadina Redzēju un nodomāju, cik labi, ka tādu lietu neēdu... vismaz no Tesco... Bet arī mistika, kā tie gaļas piegādātāji pamanās iemaisīt zirgu gaļu, un tad nodot produkciju lielveikaliem...

      22. janvāris, 2013 @ 7.41
  • linda

    linda tas ir briesmigi!!!!!!

    2. marts, 2013 @ 9.06
  • Andris

    Andris Pirmajos pēckara gados zirga gaļu varēja nopirkt Matīsa ielas tirdziņā. Ja gadījās kumeļš, tā bija garda gaļa.

    15. februāris, 2022 @ 11.10

Komentējiet

Zirgam.lv
Draugiem.lv pase