14. oktobris, 2011 | Uzvedība

Zinātnieki noskaidrojuši, kādai garšai zirgi dod priekšroku.
Kas tad zirgiem vislabāk garšo? Ne tas, ko Jūs varētu iedomāties, ja tic kādam Anglijā veiktam pētījumam. Sauthemptonas universitātē tika veikti garšas pētījumi, kuru rezultātā tika noskaidrots – zirgi dod priekšroku fenugrekam (augam, kas bieži tiek izmantots kulinārijā, karija ēdienos), banāniem un ķiršiem, un tikai pēc tam seko tradicionālākas piedevas kā banāni un piparmētras.
Pirmajā pētījuma fāzē, kas ilga 16 dienas, astoņi zirgi saņēma ikdienas barības devu, kuru papildināja sešas mazākas porcijas, katra ar savu garšu. Pētnieki novēroja un fiksēja, cik daudz no katras garšas porcijas zirgi apēda un cik ilgā laikā.
No 15 dažādajām garšas porcijām visi zirgi bija ar mieru notiesāt 12. Pētījuma otrajā fāzē zirgiem tika piedāvātas astoņas garšas ēdieni, kas iepriekšējā fāzē tika apēsti visātrāk, pa divām vienā reizē un visdažādākajās kombinācijās, lai noskaidrotu, kura zirgiem patīk vislabāk.
Galīgo datu analīze nodemonstrēja, ka astoņas zirgiem tīkamākās garšas atbilstošā secībā ir: fenugreks, banāni, ķirši, rozmarīns, ķimenes, burkāni, piparmētras un oregano.
Pēc mūsdienu standartiem šie pētījuma rezultāti var likties pārsteidzoši, taču dažādu kultūru un vēsturisko aprakstu izpēte atklāj, ka zirgu tieksmes pārtikas jomā ir diezgan konsekventas. „Indijā savulaik zirgiem ikdienā tika piedāvāti banāni, bet senie grieķi un romieši saviem zirgiem deva fenugreka augu,” stāstīja Dr. Debora Gudvina, kas vadīja šo pētījumu. „Savukārt Anglijā zirgiem, kas tika izmantoti lauku apstrādāšanai, tika dots fenugreks un ķimenes, lai pat izvēlīgākie zirgi apēstu savu barības devu pilnībā.”
Gudvinas darbs var dot pamatu garšīgāku zirgu barību izstrādāšanai, taču viņa cer, ka tas galu galā var dot kādu labumu arī zirgu veselībai. „No iepriekšējiem pētījumiem mēs zinām, ka zirgiem patīk ļoti dažāda ēdienkarte. Tomēr īpašnieki bieži vien ļoti piesardzīgi izturas pret zirgu ēdienkartes mainīšanu, baidoties no kolikām. Šis pētījums liek domāt, ka mainot pamatā nemainīgas ēdienkartes garšu, mēs varam nodrošināt zirgiem nepieciešamo dažādību, nemainot ēdienkartes uzturvielu sastāvu.”
Pēc portāla Equisearch.com materiāliem sagatavoja Sigita Eitcena